Overslaan en naar de inhoud gaan
Stoppen met roken voorbereiden

Stoppen met roken: hoe bereid je je voor?

Roken is een gewoonte die niet alleen schadelijk is voor je gezondheid, maar ook moeilijk te doorbreken is. Vastberadenheid, wilskracht en een doordachte strategie zijn allemaal noodzakelijk om succesvol te stoppen. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel. Met deze stappen bereid je je optimaal voor op een leven zonder sigaretten.

 

  • Stel een duidelijk doel

Voordat je de sigaret vaarwel zegt, is het belangrijk om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Wil je stoppen om je gezondheid te verbeteren, geld te besparen of bijvoorbeeld om een goed voorbeeld te zijn voor je kinderen? Door een duidelijk doel te stellen, geef je jezelf een motiverende reden om door te zetten, zelfs als het moeilijk wordt.
 

  • Informeer jezelf

Kennis is het begin van alle wijsheid. Dit geldt ook bij het stoppen met roken. Leer meer over de gezondheidsrisico's van roken, de voordelen van stoppen en de verschillende methoden die beschikbaar zijn om je te helpen bij het stoppen. Praat met je huisarts of een tabacoloog of zoek online naar betrouwbare informatiebronnen, zodat je weet wat je te wachten staat.
 

  • Identificeer je triggers

Triggers zijn situaties, emoties of gewoonten die je verlangen naar een sigaret vergroten. Door je triggers te identificeren, kan je jezelf voorbereiden op manieren om ermee om te gaan zonder naar een sigaret te grijpen. Houd een dagboek bij waarin je je triggers noteert en bedenk gezonde alternatieven die je kan gebruiken om ermee om te gaan.
 

  • Creëer een ondersteunend netwerk

Stoppen met roken kan een uitdagende reis zijn, dus is het belangrijk om een ondersteunend netwerk van vrienden, familie en professionals om je heen te hebben. Praat met je dierbaren over je beslissing om te stoppen en vraag om hun steun en aanmoediging. Overweeg ook om lid te worden van een stoppen-met-roken-groep of online gemeenschap waar je ervaringen kan delen en steun vindt bij mensen die dezelfde reis maken als jij.
 

  • Kies een stopdatum

Het kiezen van een stopdatum kan een krachtig hulpmiddel zijn om jezelf voor te bereiden. Kies een datum die voor jou zinvol is, zoals de eerste dag van een nieuwe maand of een speciale gelegenheid. Markeer deze datum in je agenda en maak een plan om jezelf op die dag te ondersteunen en te motiveren.
 

  • Maak een plan

Een goed doordacht plan kan je helpen om succesvol te stoppen met roken. Bedenk van tevoren strategieën om met 'cravings' of valkuilen om te gaan, zoals het kauwen op kauwgom, het drinken van water of het afleiden van jezelf met een andere activiteit. Zorg er ook voor dat je weet waar je terechtkan voor ondersteuning als je het moeilijk hebt, zoals een vriend die je kan bellen of een app die je kan gebruiken om je voortgang bij te houden.
 

  • Wees vriendelijk voor jezelf

Stoppen met roken is niet gemakkelijk en het is normaal om af en toe een terugval te hebben. Wees niet te streng voor jezelf als het niet meteen perfect gaat. Bekijk elke misstap als een leermoment en een kans om sterker terug te komen. Blijf positief en blijf geloven in je vermogen om te slagen.

Stoppen met roken? Wij helpen je!

Heb je ondersteuning nodig? We organiseren vanaf midden mei een voordelige online groepscursus 'stoppen met roken', onder begeleiding van een ervaren tabacoloog. Heb je liever individuele begeleiding? Dan kan je ook bij ons terecht!

Meer info